Thread of life

Ik zie mijn leven als een lange draad. Een draad die hier en daar kronkelt door ervaringen in het leven. Vervolgens komen er heel dichtbij mijn draad wat andere draden bij, in dezelfde kleur. Met hier en daar ook wat kronkels. Mijn draad manoeuvreert met de andere draden mee en soms niet, soms gaat het overdwars of onder de andere door. Maar we gaan wel dezelfde kant op.

Hoe verder het loopt, hoe meer draden erbij komen. Draden in allerlei kleuren en ook verschillende vormen. Van dikke wol tot dunne witte garen. De meeste draden raken de mijne niet aan maar liggen wel in dezelfde lijn.

En dan zijn daar conflicten in het leven. Twee draden raken in de knoop. Waar dit eerder over en weer ging, springen de draden nu steeds weer terug. Er ontstaat een wirwar dat terug springt en weer verder wilt. Maar dat lukt niet meer, er zijn knoopjes ontstaan. De weerwar gaat door en de keuze is: niet omkijken, verder gaan. Velen laten de boel liggen. Maar elke keer als die draden elkaar tegenkomen verliezen ze meer draad aan de extra kronkels, die de eerdere knopen veroorzaakt hebben.

Zo hier en daar zijn de ophopingen één grote klit geworden. Combinaties van 2 kleuren maar soms zelfs met 20 kleuren. Dat is lastig. En daarnaast zijn dat natuurlijk ook 20 keer meer rimpels in de toekomst. In die context is het wellicht goed als je zo snel mogelijk de knopen losmaakt. Het lijkt dat het meer tijd en energie kost om stil te staan en de knopen eruit te frunniken. Maar wanneer je dat succesvol doet ontdek je dat je opeens zoveel verloren draad hebt teruggewonnen en je juist vooruit schiet, verder dan je waar eigenlijk was. Je snapt dat de knoop je juist stagneert in groei.

Dit heb je helaas niet altijd onder controle. Soms weigeren andere draden zich te bewegen en lijkt het dat je geen kant op kunt in die knoop. Dan kun je je verlies nemen, je schouders optrekken en verder gaan, met de logische consequenties van dien. Maar je kunt ook liefde gebruiken. Liefde visualiseer ik in dit geval als een wasverzachter. Dit werkt alleen als het om daadwerkelijk liefde gaat. Hoe meer water erbij hoe minder sterk het middel. Als je je eigen draad doordrenkt met wasverzachter, merk je dat je soepeler door het andere draad kan manoeuvreren. Je kunt het zelfs rechttrekken, waardoor het andere draad op een gegeven moment vreemd om jou heen hangt.

Dat betekent wel dat je jouw eigen gemaakte knopen moet losmaken, anders mis je je doel.