Kookles van oom Edu

Een enorm gezellige middag gehad bij oom Edu. En daarna natuurlijk heerlijk gegeten.

Oma’s rijsttafel

Bumbu (boemboe, voor alle gerechten)

Snij de ui en de knoflook in kleine stukken. Voeg hier de laos, ketumbar, jahe, zout en de bouilonblok aan toe. Stamp dit fijn met een vijzel. Deze hoeveelheid is genoeg om te gebruiken voor de volgende gerechten.

Tahoe Campur (tahoe tjampoer, oftewel gemengde tahoe)

Laat de tahoe 15 minuten uitlekken. Zet ondertussen de tamerinde in een half kopje warm water om te wellen. Snij de tahoe in blokjes en strooi hier wat zout overheen. Zeef dan de tamerinde sap over de tahoe en duw met een lepel de laatste sappen door de zeef. Dit kun je even laten intrekken en ondertussen verdergaan met een ander gerecht. Vul de pan met een bodem(pje) olie. Bak de uitgelekte tahoe totdat er een korstje verschijnt. Laat de tahoe vervolgens uitlekken. Snij de paprika’s in stukken en laat 2 el olie heet worden. Voeg hier 1 el bumbu toe en laat dit even bakken. Voeg de gesneden paprika’s toe, laat dit ook even bakken en vervolgens kunnen de tahoe en tauge er ook bij. Bak dit even totdat dit gaar is.

Jus voor de Tahoe Campur

Voor de jus van de tahoe voeg je 2 el ketjap, 3 á 4 el azijn aan het geheel toe. Vul dit op smaak aan met peper en zout.

Buncis & Tumis (boentjies & toemies)

Snij de boontjes door midden en de champignonnen in partjes. Laat 2 el olie heet worden voordat je de 2 á 3 el Bumbu toevoegd. Bak dit eventjes en voeg dan de blokjes kipfilet toe. Meng de kip goed met de bumbu en wanneer dit bijna gaar is, voeg dan de gesneden boontjes en champignonnen toe. Laat dit met 1 el ketjap manis rustig sudderen.

Babi Ketjap

Snijd de hamlappen in stukjes (zie foto) en doe hier wat zout en peper overheen. Maal 2 stukken gember van ongeveer 1 cm en voeg hier 1 el jahe aan toe. Laat dan 2 el olie heet worden en bak 4 á 5 el bumbu bij met de gemalen gember en jahe. Bak het vlees in de bumbu en meng dit goed. Wanneer het vlees goed aangeschroeid is schep je hier 2 á 3 el ketjap bij met het dubbele aantal eetlepels azijn. Meng dit en blus het geheel met een kopje water. Dit kun je zacht door laten sudderen.

Terron

Snij de tomaten in kleine stukken. Snij de aubergine in plakken/stroken. Laat dan 2 el olie heet worden en bak 1 el bumbu. Voeg de tomaten toe en vervolgens de stroken aubergine. Dit zachtjes laten sudderen.

Nasi kuning

Zet een steelpannetje met 1/4 water op het vuur. Los hier een blok Creamed Coconut van ± 4 cm in op. Schep hier 3 el koenjit in, 2 citroenblaadjes en 3 daum pandangbladen. Laat dit koken en de smaken goed loskomen. Meng dit vervolgens met 3 el gekookte rijst.