A whole new world

6:00 uur. Het is nog heel stil buiten. Alleen de geluiden van de ochtend zijn te horen wanneer ik in mijn jas aandoe. ‘Zit maar’ zeg ik tegen Sabata en het meisje gaat rustig zitten terwijl ze kijkt hoe ik m’n voeten in de zwarte laarzen wurm.

Er verschijnt een brede glimlach op mijn gezicht als ik me herinner dat het niet zo heel lang geleden was dat ze zelfs voor de deur niet meer te houden was. Zo blij was ze om lekker naar buiten te gaan. In 8 maanden heeft ze haar uitbundige enthousiasme geleerd te beheersen en wacht geduldig.

We wandelen op ons gemak naar het pas gemaaide groene veld. Sabata stopt abrupt met snuffelen, zoals ze altijd stilstaat wanneer er iets bijzonders voorbij komt. ‘Dat moet ik even goed bekijken’, lijkt ze te denken, en besluit om er bij te gaan zitten.

‘Woef’ mompelt ze een paar keer terwijl ze onrustig naar de overkant staart.
‘Woef?, denk ik, dan moet het wel erg bijzonder zijn en tuur met haar mee. Niets anders dan een doodgewone duif die van de ene tak naar de andere tak springt. ‘Lekker boeiend Batta’, zeg ik verveeld. Maar Sabata blijft iets interessants zien. Na een minuut of wat is ze uitgekeken en wandelen we een paar stappen verder. Stopt weer en staart opnieuw verbaasd naar de andere kant van het veld. Nu lijkt het niet 1 punt waar ze naar kijkt maar de gehele overkant. Je zou bijna zeggen dat ze fronsend kijkt, terwijl haar koppie onrustig van links naar rechts keert. ‘Battie, wat zie je dan meisje?’ zeg ik hardop. Totdat ik besef dat het gras, dat aan de overkant van het veldje afgelopen maanden flink was gegroeid en al tot mijn heupen was gekomen, plat op de grond ligt door de druk van de zware regendruppels van de bui van afgelopen nacht.

Ach zo prachtig, ze kijkt natuurlijk vanuit een bepaalde hoogte naar de omgeving en nu het veld niet meer omringt wordt door een haag van hoge grassprieten en wilde bloemen is haar hele wereld ineens totaal veranderd…
Nog maar even kijken dan en wennen aan je nieuwe wereld lieve Battie. Wat ben je toch heerlijk onschuldig lief.